Lage rugpijn, veel voorkomende oorzaak!

Door Simon - 25 januari 2020 om 10:22

Vele mensen hebben last van lage rugpijn. Ze komen vervolgens in een molen van diagnostiek terecht waarin ze vaak te horen krijgen dat er niets aantoonbaars te vinden is, en dat terwijl de oorzaak meestal simpeler is dan gedacht.

De lage rug bestaat uit vele spieren maar de spier waar ik nu de aandacht op wil leggen is de M. ilio psoas.

De M. ilio psoas zit zoals op de de afbeelding te zien is vast aan de wervels van de lage rug, het bekken en aan het bovenbeen. Door langdurig zitten wordt deze spier verkort. Als bescherming van het lichaam verzwakken  verkorte spieren waarna deze vervolgens verstijft en verkleefd. Wanneer we dan vervolgens met de verstijfde spieren gaan staan, wordt de stand van je bekken beïnvloed waardoor er veel spanning ontstaat in de onderrug die vervolgens als pijn tot uiting komt.

De oorzaak ervan zit dus aan de voorzijde van het lichaam en niet de achterzijde. De plek waar pijn zich tot uiting brengt, hoeft dus heel vaak niet de plek te zijn waar het probleem zit. Wanneer deze spier kan ontspannen, verdwijnen de klachten vaak als sneeuw voor de zon.

Een aantal symptomen van  M. ilio psoas gerelateerde pijn zijn:

  • Lage rugpijn
  • Holle onderrug
  • Dijbeenspierproblemen
  • Strakke hamstrings

Herken jij jezelf in wat ik hierboven beschreven heb? Let dan goed op, je krijgt zometeen de 1e tip om jouw klachten te beïnvloeden.

Je kunt namelijk jouw spieren neurologisch activeren waardoor ze beter samenwerken met de andere structuren in het lichaam. Zie het als het “updaten van de app” waardoor de spier beter zijn functie kan uit oefenen.

Het activatiepunt voor de M. ilio psoas bevindt zich net boven de navel. Wrijf minstens 30 seconden op deze plek om de spier te activeren. Heel vaak geeft dit al verlichting van klachten en soms verdwijnen de klachten zelfs helemaal.

Is de pijn toch nog aanwezig? Dan staat er waarschijnlijk toch nog te veel spanning op de spier. In dit geval kan je het beste even een afspraak maken om het los te laten maken.


Homepage