Squat & zit

Door Simon - 14 december 2020 om 14:35

Zitten is een veel besproken item. Het is algemeen bekend dat zitten niet veel goeds doet. In de wetenschap kan je dan ook terugvinden dat bewegen zeker de voorkeur heeft boven zitten (1).

De meesten konden als kind wel in bovenstaande houding komen, we noemen het de “squatzit”. Probeer het als volwassene maar eens uit, de kans is groot dat het je niet meer lukt. Dit komt meestal door stijfheid in de enkels, knieën en heupen. Door te gaan zitten op een stoel zijn je heupen gebogen. Doe je het vaker, dan is je lichaam gewend om in deze positie te zijn.

Je billen, het lichaamsdeel waarop je zit, gebruik je bij staan en lopen. Door meer te zitten, zijn de bilspieren minder actief met onder andere stijfheid als gevolg. Ook de doorbloeding in de benen verslechtert (2). Tijdens staan en lopen is het dan lastiger om de bilspieren aan te spreken. Ze zijn minder gewend om actief te zijn in gestrekte posities. Het risico op klachten kan daarbij worden vergroot.

Heb jij (wel eens) last van je nek, onderrug of heb je vaak strakke kuiten, hamstrings of dijspieren? Dan is de kans groot dat je bilspieren inactief zijn en is ook kans groot dat je de squatzit nu niet goed of helemaal niet kunt uitvoeren.

Afbeeldingsresultaat voor squat asian

Aziaten gebruiken de squatzit tijdens wachten, ontspannen, en zelfs zitten. Daar is de squatzit al 2000 tot 3000 jaar een normale houding door de dag heen en hebben ze minder last van stijve enkels, knieën en heupen. Naast dat het je gewrichtsmobiliteit onderhoudt, kan je met de squatzit in goede indicatie krijgen hoe het met jouw mobiliteit gesteld is. Je zou kunnen zeggen dat het een voorwaarde is om gezond mobiel te blijven (3).

Om beter te worden in de squatzit moet je simpelweg gewend worden aan de houding. Krijg je het nog niet voor elkaar, gebruik dan een hakverhoging. Je kunt bijvoorbeeld een plankje onder je hakken leggen of op een deurdrempel steunen. 

Wat is een goed doel? Wees in staat om de squatzit weer te kunnen doen met de voeten plat op de grond. Probeer je voeten niet meer dan 10 graden naar buiten te draaien en houdt de positie 5 min lang vast.

Begin met een 3 minuten verdeeld over de dag en bouw dit elke dag een klein beetje op. Je mag daarbij best wel wat druk en een stijf gevoel ervaren in je knieën en enkels maar het mag geen pijn doen. Op den duur kan je zelfs de hakverhoging afbouwen. Wanneer je veel stijver bent en niet eens in de buurt komt van de grond bij de squatzit ben je waarschijnlijk te stijf en zijn er meer mobiliserende oefeningen nodig.

Veel voorkomende fout die mensen maken wanneer ze de squat oefenen?

Met gewichten squaten ten koste van de uitvoering voor een aantal sets en reps per dag gaat niet werken. 

Even “zitten” op een stoel is niet perse slecht, bijvoorbeeld even uitrusten moet natuurlijk kunnen. Het doet alleen wel iets met je lichaam. Je zou daarom beter vaker in de squatzit kunnen gaan zitten. Door minder op stoelen te zitten, goed te leren staan en lopen kan je klachten verminderen en krijg je zelfs sterkere voeten. Met de dagelijkse dosis squatzit blijf je vitaler dus als je nu nog niet begonnen was, doe het dan nu!

Herken je jezelf of iemand hierin en heb je hulp nodig bij het mobiliseren van je heupen? Neem dan contact op en vertel dit verder.

Bronnen:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618737/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002914918319714
  3. https://escholarship.org/content/qt8rh1m4jt/qt8rh1m4jt.pdf?t=q3sb1a

Tijdens onze consulten besteden we veel aandacht aan educatie. Het gaat er om dat jij begrijpt wat belangrijk is en dat je weet hoe je zelf impact kunt hebben op je klachten of vitaliteit.


Meld je aan voor de gratis CHECK-UP!

In 20 minuten creëren we inzicht in de oorzaak van jouw klachten en bekijken we de mogelijkheden. Meld je aan door contact op te nemen en vermeld daarbij ‘Gratis CHECK-UP’.


Homepage